Implementacija grafo-analitičke metode identifikacije procesa u Schneider PLC-u : završni rad - Bogdan, Marin (M. Bogdan, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrađene su sve ponuđene eksperimentalne metode indetifikacije uz podrazumjenavnje dozvole stepa kao ispitnog signala na neoscilatornom procesu bez utjecaja šuma. Opisan je tehnički proces i radna okolina za obavljanje zadatka. Uz opisanu radnu okolinu, dogovorom, impelemntirana je metoda Strejc na PLC Schneider Electric koja dovoljno dobro aproksimira prijelaznu funkciju procesa s dvije različite vremenske konstante. Kako zahtjevi procesa i procesne okoline ne zahtjevaju veliku točnost, pogreška spomenute metode je zadovoljavajuća. Željeni rezultat bio je implementacija metode na dobivenu prijelaznu funkciju toplinskog senzora KTY81 i da se pogodno korisniku (operateru), na željeni poziv, prikaže rezultat. Identifikacijom se utvrđuje red prijenosne funkcije senzora i pri tome se dobivaju njegovi aproksimativni parametri. Krajni dobiveni rezultat u obliku grafa signala aproksimacijske prijelazne funkcije i dobivene prijelazne funkcije senzora sjeku se u odabranim točkama i potvrđuju teorijsku pogrešku metode. Za tehničke procese većeg rizika implementiraju se metode manjih pogrešaka.