Tehno ekonomska analiza kogeneracijskog postrojenja na biomasu : završni rad - Hart, Domagoj (D. Hart, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Porast razine CO2 i ostalih stakleničkih plinova te globalno zatopljenje su potakli velik broj zemalja svijeta na prelazak na obnovljive izvore. Cilj Završnog rada je napraviti detaljan pregled tehnologija i mogućnosti korištenja biomase za proizvodnju električne i toplinske energije u kogeneracijskim postrojenjima. Analiza obuhvaća i trenutno stanje elektroenergetskog sustava u Europi i Hrvatskoj. Razmatran je način rada cijelog kogeneracijskog postrojenja i ORC modula po ključnim komponentama te njihova efikasnot povezujući ih sa stvarnim postrojenjem na kojemu se rad temelji. Na kraju je prikazana ekonomska analiza isplativosti projekta uzimajući u obzir iznos investicije i poticaja dobivenih od vlasnika postorojenja. Cijela analiza bit će napravljena na stvarnom kogeneracijskom postrojenju koje se nalazi kraj Osijeka u selu Nard veličine 500 kWe i 1,8 MW topline.