Ekstrakcija semantičkih relacija između entiteta iz znanstvenih tekstova : diplomski rad - Gluhak, Martin (M. Gluhak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ekstrakcija relacija je zadatak obrade prirodnog jezika i ekstrakcije informacija čijim rješavanjem omogućavamo sustavima strojnog učenja dublje razumijevanje teksta. Znanstveni radovi sadrže mnogo stručnih informacija koje je ponekad teško sustavno pregledati te se proučavanjem problema iz perspektive te domene otvaraju mogućnosti stvaranja alata koji bi olakšali pronalazak ključnih informacija. Bogat vokabular i složene strukture rečenica dodatna su prepreka pri određivanju relacija u tekstovima znanstvenih radova. Implementiran je model temeljen na ručno oblikovanim značajkama, kao i više modela iz područja dubokog učenja. Kako bi se modeli prilagodili specifičnom jeziku znanstvenih radova posebno su naučene vektorske reprezentacije riječi za tu domenu. Isprobane su metode proširenja skupa podataka u području značajka kako bi se riješio problem nebalansiranosti razreda te su primijenjene tehnike preoblikovanja primjera kako bi se eliminirale asimetrične relacije.