Transformatorsko ulje i indeks pouzdanosti energetskih transformatora : diplomski rad - Gusak, Lorena (L. Gusak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Indeks pouzdanosti daje podatak u kakvom je stanju energetski transformator. Kvaliteta ulja je važan pokazatelj za procjenu stanja transformatora. U prilog tome govori i činjenica da analiza furana u ulju daje vrlo točnu mjeru za stanje papirne izolacije jer je količina furana povezana sa stupnjem polimerizacije papira. Osim toga, analizom razina otopljenih plinova u ulju također se identificira električno pražnjenje, stvaranje luka i termička aktivnost (povećano zagrijavanje) unutar transformatora. Konačni cilj diplomskog rada je razvijanje sustavne metode za određivanje indeksa pouzdanosti bilo kojeg transformatora koji bi se potom koristio za klasifikaciju stanja. Određivanje očekivanog vijeka trajanja i pravog trenutka zamjene ključno je za izbjegavanje katastrofalnog kvara transformatora. Izračun indeksa pouzdanosti koji uz sebe veže jednostavan opis stanja transformatora omogućuje vlasniku transformatora jednostavan način za provjeru njegovog stanja.