Sustavi za udruženu autentifikaciju korisnika : završni rad - Gleich, Dominik (D. Gleich, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Gdje god da se okrenemo, povezanost računalnih sustav je očita. Sustavi se povezuju na svakakve načine i svi ti načini su na usluzi korisniku tj. pokušavaju se povezat na smislen način za krajnjeg korisnika. Jedan od primjera povezivanja sustava je Internet. Internet je u svojoj srži povezanost i međusobna komunikacija različitih sustava s različitim korisnicima. Korisnik se identificira i predstavlja određenom servisu koristeći svoje korisničko ime i lozinku, ili neki drugi oblik identifikacije. S obzirom da postoji velik broj servisa i usluga, a korisničko pamćenje je ogranićeno i zaboravljivo korisnici često ponavljaju korisnička imena, a ponekad čak i lozinke nad različitim servisima. Takav pristup otvara veliki sigurnosni problem: problem kompromitacije korisničkog imena i lozinka nad samo jednim servisom može omogućiti zloćudnom napadaču autentifikaciju s korisničkim identitetom na cijeli niz usluga koje taj korisnik često koristi (Facebook, Gmail, Twitter...). Upravo iz tog razloga stručnjaci računalne sigurnosti osmislili su princip autentifikacije korisnika preko cijelog niza platformi koristeći jedinstveno korisničko ime i lozinku, te jedinstveni sustav koji omogućava pristup svim tim ostalim servisima. Najpoznatija implementacija jednog takvog sustava u Republici Hrvatskoj jest NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav), odnosno e-Građani kao glavni sustav za pristup korisnika na niz servisa. Taj se sustav koristi kako bi građani imali jednostavniji pristup cijelom nizu usluga kao što su e-Policija, e-Porezna, itd. Time je omogućena sigurno i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima građana i njihova autentifikacija u svrhu obavljanja gradanskih dužnosti, obaveza i mogućnosti. Jednim sigurnim sustavom zatvorili smo problem kompromitacije identiteta računalnim napadom nad nekim slabo zaštićenim servisom u kojem koristimo isto korisničko ime i lozinku, no otvorili smo mogućnost napada na upravo taj sigurni sustav I njegovom kompromitacijom (koja bi trebala biti nekoliko puta teža i sustav bi trebao biti bolje nadziran) zapravo komprimitiramo sve ostale servise koji se oslanjanju na njega pri autentifikaciji korisnika. Ovaj pristup ima prednosti i mana, ali je svejedno iznimno koristan u ovom trenutku, koriste ga velike svjetske kompanije kao što su Google i Facebook te će se zadržati sigurno još neko vrijeme.