Vrednovanje baze podataka Apache Cassandra : diplomski rad - Glavičić, Mateo (M. Glavičić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisane mogućnosti i ograničenja distribuiranog sustava za upravljanje bazama podataka Apache Cassandra. Prikazani su različiti načini ugradnje sheme podataka, te su kao rezultat rada nastala dva reprezentativna projekta u kojima je na dva različita načina ostvarena društvena mreža. Jedan se projekt temelji na klijentskim spajanjima i normaliziranim podatcima, dok se drugi temelji na denormalizaciji podataka i pravilom „tablica po upitu“. Uz projekte društvene mreže, kreirana je i komandno-linijska aplikacija za mjerenje performansi različitih načina pristupa podatcima unutar jedne particije. Uspoređivane su performanse upita nad materijaliziranim pogledima, podatcima nad kojim su kreirani sekundarni i SASI indeksi te neindeksiranim podatcima uporabom opcije allow filtering.