Zaštita od kvara u optičkoj mreži s čvorovima izvedenim pomoću arhitekture na zahtjev : diplomski rad - Glavica, Patrik (P. Glavica, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U današnje vrijeme zbog povećanih prometnih zahtjeva dolazi do potrebe za unaprjeđenjem prospojnih čvorova. Arhitektura na zahtjev je tehnologija koja omogućuje efikasno i fleksibilno prospajanje. Ovaj rad bavi se mehanizmima zaštite u mreži čiji su čvorovi izvedeni pomoću arhitekture na zahtjev. Implementirani algoritmi pronalaze radne i zaštitne valne puteve te pokušavaju ostvariti zaštitu na razini čvora pomoću prospajanja na razini niti, što je jedna od karakteristika arhitekture na zahtjev. Za simuliranje rada mreže korištena je Monte Carlo simulacija.