Očitavanje rukom pisanih slova : završni rad - Gulan, Filip (F. Gulan, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu prikazan je način rada i implementacija sustav za očitavanje rukom pisanih slova koji je projektiran tako da na svoj ulaz primi sliku slova, a na svom izlazu vrati prepoznato slovo. Primljena slika se obrađuje te se iz nje izdvaja kostur slova. Izvučeni kostur se zatim skalira na uniformne dimenzije i gradi se vektor značajki korištenjem dijagonalne i horizontalne projekcije te broja točaka presjecište i broja krajnjih točaka. Tako dobiveni vektor značajki se dovodi na ulaze neuronske mreže koja je učena algoritmom propagacije pogreške unatrag uz dodatak momenta inercije. Skup za učenje neuronske mreže se sastojao od 4480 velikih i malih tiskanih slova hrvatske i engleske abecede.