Priključenje i utjecaj fotonaponske elektrane na distribucijsku elektroenergetsku mrežu : diplomski rad - Giljanović, Luka (L. Giljanović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad se bavi problematikom priključenja velikog fotonaponskog izvora na distribucijsku mrežu. U uvodnim poglavljima je dan pregled današnje fotonaponske tehnologije te općeniti opis fotonaponskih sustav. Opisani su različiti modeli fotonaponskih sustava. Dalje je opisan i razrađen model distribucijske mreže te je opisan način priključenja fotonaponske na elektroenergetski sustav te su opisani parametri kvalitete električne energije koji moraju biti mjereni tijekom priključenja distributivnog fotonaponskog izvora. U glavnom dijelu rada je napravljen model elektroenergetskog sustava te je napravljena simulacija priključenja fotonaponskog distribucijskog izvora na elektroenergetski sustav. Utjecaj fotonaponskog sustava prikazan je kroz naponske prilike u mreži, tokove snaga i analizu harmonijskog izobličenja u mreži.