Fizikalno temeljen model osvjetljenja i osvjetljenje objekta temeljeno na slici : diplomski rad - Gelemanović, Mladen (M. Gelemanović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Navedene su fizikalne karakteristike stvarnog svjetla. Opisan je model mikro površina. Navedeni su matematički opisi Lambertovog modela za raspršeno osvjetljenje i Cook-Torranceov model za zrcalno osvjetljenje mikro površina. Opisane su funkcija distribucije normala, funkcija geometrijskog pokrivanja i funkcija Fresnelove refleksije. Objašnjen je postupak osvjetljenja temeljen na slikama. Ukratko su opisani najbitniji koraci implementacije. Prikazani su rezultati razvijenog modela osvjetljenja na različitim objektima u različitim okolinama.