Strujni izvor za napajanje laserskih dioda velike snage : završni rad - Blašković, Ivan (I. Blašković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Simulacijom osnovnog sklopa su odabrane najpovoljnije vrijednosti za otpornike. Izlazna struja linearno ovisi o položaju potenciometra R2 na slici 1. Prva nadogradnja sklopa je ograničavanje maksimalne struje. To je postignuto tako da je dodan još jedan potenciometar čije su dvije priključnice kratko spojene u sekundarnoj grani. U sljedećoj nadogradnji dioda u sekundarnoj grani je zamijenjena zelenom svjetlećom diodom koja signalizira ispravan rad sklopa. Nakon toga dodana je nova grana koja je paralelna s izvorima napajanja a sadrži otpornik i crvenu LED. Ta grana služi za indikaciju neispravnog rada sklopa. Još je dodana i sklopka prije ulaza u naponski regulator A1. Simulacijom nadograđenoga sklopa se ne uočavaju nikakvi problemi, međutim kada se je sklop stavio na eksperimentalnu pločicu, javili su se neki problemi. Napon napajanja je trebalo značajno povećati zbog zelene LED jer je ona tražila pad napona od 12V. Mjerenje je pokazalo da je maksimalna izlazna struja nešto manja od 2A, a to je zbog velikih tolerancija otpornika od 0,62Ω.