Knjižnica monadskog kombinatora parsera za OCaml programski jezik : diplomski rad - Gavran, Zrinka (Z. Gavran, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Čisti funkcijski jezici koriste monade za strukturiranje procedura koje uključuju operacije poput onih iz imperativne paradigme. Korištenjem monada se dobro poznati koncepti programiranja mogu opisati na način da se očuvaju vrijedna svojstva funkcijskih jezika poput referencijalne prozirnosti. Na taj je način omogućeno očuvanje čistog funkcijskog jezika bez većih proširenja semantike jezika. Iako su monade standardni dio nekih funkcijskih programskih jezika, kod drugih takva podrška ne postoji. U okviru ovog diplomskog rada potrebno je detaljno proučiti programski jezik OCaml te koncept monada i napraviti pregled programskih jezika koji koriste monade. Potrebano je istražiti način na koji je monade moguće u graditi u programski jezik OCaml te ih i implementirati. Potom je potrebno kombiniranjem monada implementirati parser. Na nizu primjera potrebno je demonstrirati način na koji se ugrađene monade prevode u programe koje je moguće izvoditi na odabranom ciljnoj platformi.