Interaktivno okruženje za semantičku segmentaciju slika : završni rad - Gatjal, Josip (J. Gatjal, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Semantička segmentacija prirodnih scena je neriješen problem računalnog vida s mnogim zanimljivim primjenama. Posebno su zanimljivi strogo nadzirani pristupi kod kojih je svaki odabir skupa za učenje označen pripadnim semantičkim razredom. Razmatran je poseban oblik takvih pristupa u kojem se iterativno provodi interaktivno označavanje slike i učenje modela, sve do postizanja željene subjektivne točnosti na razini cijele slike. Za učenje modela zaslužne su duboke konvolucijske neuronske mreže koje se tek nedavno počinju intenzivnije proučavati i ispitivati. Kao takve, podložne su mnogim promjenama i poboljšanjima što u konačnici može dovesti do boljih i konkretnijih rezultata učenja mreže u budućnosti. Grafičko sučelje aplikacije omogućuje korisniku laku i intuitivnu obradu željenih slika. Računalni vid iako već dosta istraženo područje nastavlja evoluirati te se konstanto pronalaze nove ideje s kojima se želi iskoristiti maksimalni potencijal ove grane umjetne inteligencije. Grafičko sučelje je upravo jedna od takvih ideja jer ima drugačiji pristup problemu semantičke segmentacije i time otvara nove načine obrade i segmentiranja slika.