Numerički proračun raspodjele prenapona u namotu transformatora : diplomski rad - Gardijan, Boris (B. Gardijan, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Transformatori su jedan od ključnih elemenata elektroenergetskog sustava. Prilikom rada izloženi su različitim vrstama prenapona: udarima munje, sklopnim prenaponima i vrlo brzim tranzijentnim prenaponima, što negativno utječe na svojstva i životni vijek izolacije. Korištenjem numeričkih metoda proračuna simulira se različite slučajeve prenapona, a rezultate se može iskoristiti prilikom projektiranja namota transformatora.