Izvedba optimiranog JPEG algoritma : diplomski rad - Gospodinović, Mirela (M. Gospodinović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu prikazan je proces analize uskog grla programa i kreiranja paralelne izvedbe korištenjem OpenMP programske specifikacije i Intelove biblioteke Integrated Performance Primitives (IPP). Kako bi usporediti performanse različitih izvedbi programa, napravljeno je mjerenje prosječnog vremena izvođenja programa. Proces optimizacije prikazan je na primjeru JPEG algoritma, najpoznatijeg i široko korištenog algoritma za kompresiju slike. Najveće zadržavanje u JPEG algoritmu predstavlja DCT frekvencijska transformacija slikovnih podataka - funkcija čiji je izračun izrazito procesorski zahtjevan i u slučaju korištenja sustava s malim brojem jezgri, rezultira lošim performansama.