Izrada sustava za mjerenje i punjenje Li-ion baterija baziranog na relejnoj pločici : završni rad - Galović, Luka (L. Galović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Sve veći je interes u svijetu za električnim vozilima te je potrebno izraditi što bolji sustav upravljanja baterijama kako bi dobili veću korisnost te dulji životni vijek baterija. Ovakvi sustavi su posebno potrebni kod litij ionskih baterija jer one zahtijevaju strogi nadzor zbog svoje osjetljivosti na prepunjavanje i pretjerano pražnjenje. U ovom radu opisan je cijeli postupak nastanka sustava za mjerenje i punjenje baterija. Opisan je rad Li-Ion baterija te njihov način punjenja. Prikazana je logika rada sustava pomoću prikazanih shema cjelokupnog sustava. Sustav može puniti sve članke istovremeno ili svaki članak pojedinačno. Svi članci se pune istovremeno sve dok se neki od članka ne napuni na maksimalni dozvoljeni napon, nakon čega se puni svaki članak pojedinačno. Definirane su potrebne komponente korištene u projektu te je opisan njihov rad. Prikazan je i cijeli postupak projektiranja pločice. Projektiranje pločice je potrebno jer trebamo koristiti releje kroz koje može teći struja do maksimalno 30A. Preko mikrokontrolera se upravlja pločicom (slanjem signala preko digitalnih izlaza) koja određenim uključivanjem releja aktivira pojedini članak. Tablicom stanja je definirano koje releje je potrebno uključiti kako bi aktivirali traženi članak. U radu je dokumentiran postupak izrade relejne pločice i sustava.