Detekcija distribuiranih napada uskraćivanjem usluge metodama strojnog učenja : diplomski rad - Golub, Goran (G. Golub, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cyber napadi postali dio svakodnevnog života, a jedni od njihovih najčešćih oblika su napadi uskraćivanjem usluge. U ovom radu objašnjeno je kako funkcioniraju napadi uskraćivanjem usluge, posebno oni distribuirani, te je dan pregled vrsta takvih napada i odgovarajućih načina obrane. Nadalje, uz pregled postojećih tehnika obrane koji koriste strojno učenje, predložili smo i svoj pristup. Fokusirali smo se na volumetričke napade, točnije napade SYN, ICMP i UDP poplave. Za potrebe rada generirali smo vlastiti skup podataka. Model koji je korišten bio je k-najbližih susjeda. Model je, s obzirom na svoju jednostavnost, pokazao zadovoljavajuće ponašanje na stvarnim podacima.