Proračun zagrijavanja podzemnih visokonaponskih kabela programom ANSYS : diplomski rad - Fröbe, Bruno (B. Fröbe, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Na jednostavnom testnom primjeru pokazana je razlike između analitičkog i numeričkog načina proračuna zagrijavanja kabela uz prethodni opis proračuna za obje metode. Za testni primjer poslužio nam je kabel sastavljen od dva dijela (vodiča i izolacije) smješten u homogenu zemlju. Razlika između metoda u preciznosti je zanemariva u odnosu na relativnu jednostavnost izračuna numeričkom metodom uz pomoć računalnog programa. Napravljena je analiza zagrijavanja komercijalnog 110 kV kabela u 4 konfiguracije polaganja u zemlju. Za proračun je korišten program ANSYS 18.1. Novi program uključuje parametarski definiranu geometriju i relativno je kompliciran za korištenje ali je pouzdan i moguće ga je primijeniti za po volji složeni problem zagrijavanja kabela.