Primjena zakona sličnosti u projektiranju kaveznih asinkronih motora : diplomski rad - Frljić, Stjepan (S. Frljić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Elektromotori, od kojih su najčešće uz primjeni industrijski asinkroni motori, troše oko 40 % ukupno proizvedene energije na svjetskoj razini. Povećanjem energetske učinkovitosti asinkronih motora se mogu uštedjeti značajne količine energije te pozitivno utjecati na zaštitu okoliša. Budući da se motori obično proizvode u serijama, proizvodnja učinkovitijih motora na način da se dimenzije nekog postojećeg motora skaliraju aksijalnim i/ili radijalnim faktorom, čime novi motor postaje geometrijski sličan postojećem, omogućava postizanje značajnih novčanih i vremenskih ušteda. U ovom istraživanju su izvedeni precizni matematički zakoni te je izrađen računalni program koji povezuje električne i mehaničke karakteristike postojećeg i skaliranog motora te omogućava proračun karakteristika novog motora u vrlo kratkom vremenu. Takav pristup je pogodan za primjenu matematičke optimizacije u svrhu određivanja dimenzija skaliranog motora koji zadovoljava višu klasu energetske učinkovitosti prema međunarodnim standardima.