Procesiranje velikih količina podataka o sportskim događajima korištenjem tehnologije Microsoft Azure Data Factory : diplomski rad - Elek, Antonia (A. Elek, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisana tehnologija za integraciju podataka Microsoft Azure Data Factory i dan je pregled njenih najvažnijih svojstava i komponenti. Kao primjer programskog rješenja na platformi Data Factory, izgrađena je i opisana aplikacija koja s Interneta dohvaća i obrađuje podatke o novim sportskim događajima i simulira klađenje na određene, potencijalno profitabilne tipove nogometnih utakmica. Osmišljena je strategija klađenja na one utakmice koje po vrijednosti koeficijenata odgovaraju profilu potencijalnih iznenađenja, tj. utakmica koje završe najmanje očekivanim ishodom pa stoga donose i najveći profit. Aplikacija se periodički pokreće u oblaku za vrijeme trajanja natjecateljske sezone, na kraju koje se izračunava ukupni (hipotetski) profit. Provedena je simulacija izvršavanja aplikacije kroz posljednje tri sezone i pokazalo se da se na ovaj način isplati kladiti na utakmice najpoznatijih i najkompetitivnijih europskih nogometnih natjecanja kao što su engleska i njemačka prva liga, gdje ostvareni dobitak po sezoni sa 100 odigranih uloga iznosi između 110 i 125 jediničnih uloga. S druge strane, klađenje na utakmice značajno manje kompetitivne prve hrvatske nogometne lige nije isplativo i najčešće rezultira ukupnim gubitkom ili zanemarivim dobitkom u vrijednosti jednog jediničnog uloga.