Upravljanje balastnim teretom male hidroelektrane : diplomski rad - Radišić, Ana Marija (A. Radišić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je prikazano upravljanje balastnim teretom male hidroelektrane. Opisane su najvažnije komponente male hidroelektrane. Objašnjen je rad asinkronih generatora priključenih na mrežu i u otočnom pogonu, te potreba za balastnim teretom kod malih hidroelektrana bez regulacije protoka. Napravljen je model upravljanja balastnim teretom koji je izveden kao trofazna otporna kaskada hlađena vodom za mikro hidroelektranu nazivne snage 100 kW bez turbinskog regulatora protoka koja radi u otočnom pogonu. Upravljanje balastnim teretom snage 48 kW izvedeno je pomoću programabilnog logičkog kontrolera marke Eaton koji ima zadaću održavati opterećenje turbine na nazivnoj vrijednosti u granicama +/-4 kW. Za programiranje algoritma korišten je EASY-SOFT softver.