Analiza vjerojatnosnih testova prostosti : završni rad - Đukić, Daniel (D. Đukić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Prosti brojevi su temelj operacije racunalnog kriptiranja javnog klju ˇ ca. Budu ˇ ci da ´ pronalazak takvih velikih brojeva nije trivijalan, razvijeni su testovi pomocu kojih je ´ moguce determinirati prostost brojeva. U radu su prou ´ cavana dva vjerojatnostna testa ˇ prostosti, Miller-Rabinov te Solovay-Strassenov, njihove prednosti i nedostaci. Testovi su implementirani u programskom jeziku Python te je na primjerima velikih prostih brojeva pokazana njihova uspješnost.