Hibridni pristup kod sastavljanja genoma de novo : završni rad - Franjić, Marko (M. Franjić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Slaganje genoma postupak je kojim se bavi interdisciplinarna disciplina bioinformatika. Glavni koraci su sekvenciranje genoma u očitanja, algoritamska razrada problema, asembliranje te obrada dobivenih podataka. U radu se izrađuje programsko rješenje koje nastoji prikazati postupak hibridnog sastavljanja genoma od samih generiranja očitanja, preko njihove algoritamske obrade, pa sve do asembliranja u jedan niz. Početna se očitanja virtualno generiraju po uzoru na dvije suvremene tehnologije, Oxford Nanopore MinION te Illumina. Dodatno, u drugom djelu rada provodi se statistička analiza koja rezultira optimalnim parametrima korištenja programa. Na kraju su objašnjene sličnosti i razlike između ovog programskog rješenja i programa NaS koji se temelji na istom hibridnom de novo principu sastavljanja genoma.