Izdvajanje značajki i klasifikacija signala EEG-a u sustavima sučelja mozga i računala : diplomski rad - Franjić, Ivan (I. Franjić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Sučelje mozga i računala (engl. Brain Computer Interface, BCI) osigurava komunikacijski kanal između čovjeka i računala. Komunikacija se temelji na prikupljanju i analizi signala generiranih u mozgu. BCI sustav zahtijeva od korisnika sposobnost generiranja određenih moždanih obrazaca koje potom može detektirati, dekodirati i pomoću njih upravljati cjelokupnim sustavom. Prema tome, BCI sustav je potpuno neovisan o bilo kakvoj vrsti pokreta korisnika. U ovom su radu analizirani signali EEG-a koji predstavljaju zamišljanje pokreta lijeve odnosno desne ruke te stanje kada ispitanik miruje. Korišteni su javno dostupni signali EEG-a, a to su BCI Competition 2008 Dataset IIIa. Analiza uključuje izdvajanje značajki temeljenih na algebri kvaternionima te klasifikaciju pomoću algoritama temeljenih na stablima odluke. Algoritmi koji su se koristili za klasifikaciju su stablo odluke, algoritam slučajnih šuma, AdaBoost algoritam te ExtraTrees algoritam. Iako primjena kvaterniona pruža elegantan način prikaza signala i efikasan način računanja, točnost koja je postignuta ovim algoritmom, koristeći ovaj skup podataka, je relativno niska te nedovoljna za primjene u stvarnom vremenu.