Prikupljanje, obrada i prikaz mrežnih mjerenih veličina putem Modbus RTU komunikacije : diplomski rad - Francetić, Ivan (I. Francetić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan razvoj i funkcionalnost aplikacije za prikupljanje i obradu električnih veličina u C zgradi Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Aplikacija je razvijena u LabVIEW Real-Time programskom okruženju. U drugom poglavlju je opisan programabilni logički kontroler CompactRIO koji na sebi ima operacijski sustav u realnom vremenu na kojem se aplikacija izvršava. Kontroler komunicira s postavljenim mjernim uređajima putem Modbus RTU protokola. Oblikovni obrasci koje aplikacija koristi, poput automata s konačnim brojem stanja i paralelnih petlji, su opisani u trećem poglavlju. Četvrto poglavlje detaljno opisuje funkcionalnost koda kojeg izvršava aplikacija. Glavni zadatak aplikacije je periodično čitanje izmjerenih veličina s mjernih uređaja i pohranjivanje pročitanih podataka u računalnu bazu podataka. Na kraju rada je zaključeno da aplikacija uspješno obavlja svoj zadatak, te daje kvalitetan uvid u stanje mreže.