Korištenje programski definiranog radio uređaja za prikupljanje i reprodukciju prometa RFID : završni rad - Forko, Zvonimir (Z. Forko, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovoga rada je odgovoriti na pitanje: „Može li se snimiti promet RFID s ciljem njegove pohrane i kasnije reprodukcije u svrhu lažne autentifikacija na određeni sustav?“ U radu je razrađena tehnologija radio frekvencijske identifikacije (RFID) i SDR (Software Defined Radio), radio komunikacijski sustav kojim nastojimo snimiti i reproducirati promet RFID. Razvijeni programi i korišteni alati prvo su testirani na nešto jednostavnijem radio uređaju, daljinskom upravljaču garažnih vrata. Njegova jednosmjerna komunikacija prema motoru garažnih vrata predstavlja dobar studijski primjer i uvod u korištenje razvijenih programa za snimanje, pohranu i reprodukciju prometa nastalog komunikacijom sustava RFID. Prva dva poglavlja teoretskog su tipa i daju dobar uvid u tehnologiju koja se koristi prilikom procesa prikupljanja i reprodukcije radio sadržaja. U prvom poglavlju se opisuje rad tehnologije RFID, čiju komunikaciju nastojimo snimiti i reproducirati. Opisane su njezine sastavne komponente i arhitektura, te se daje odgovor na pitanje sigurnosti korištenja takve bežične radio tehnologije. Drugim poglavljem obrađen je programski definirani radio uređaj (eng. SDR – Software Defined Radio) radio komunikacijski sustav kojim nastojimo snimiti i reproducirati promet RFID. Razmatra se njegova sklopovska i programska komponenta. U ovom poglavlju detaljnije je opisan programski definirani radio uređaj koji se u radu koristi „HackRF One“. Također je napravljena usporedba modernog digitalnog programski definiranog radio prijemnika i njegovog prethodnika, analognog radio prijemnika. Treće poglavlje, napravljeno je u obliku priručnika u kojem su opisni postupci korištenja već gotovih alata (GNU Radio, Osmocom FFT i Inspectrum) te postupci izrade programa za prikupljanje i reprodukciju radio sadržaja.