Ispitivanje performanci za višemedijske aplikacije u programski upravljanoj mreži : diplomski rad - Drmić, Ivan (I. Drmić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisane osnove programski upravljane mreže te specifikacije OpenFlow i nadograđeni programski alat OMNet++ s potporom za OpenFlow. Definirani su komunikacijski scenariji u kojima se za višemedijske usluge podataka promatra kvaliteta na temelju kašnjenja paketa s kraja na kraj te postotka izgubljenih paketa, uz dva načina usmjeravanja: Dijkstrin algoritam za izračun najkraćeg puta s opterećenjem poveznica kao težinama grana i unaprijed izračunate rute na upravljačkom uređaju dobivene kao izlaz iz genetičkog algoritama. Izvedena je aplikacija na upravljačkom uređaju koja prikuplja statističke podatke u programski upravljanim komutatorima. U simulaciji je korištena mrežna topologija Abilene i dvije vrste usluga – internetska televizija i umrežene igre, zastupljene s po 50 UDP tokova. Rezultati simulacije pokazali su da je, u zadanim uvjetima, Dijkstrin algoritam dao bolje performance za obje vrste usluga.