Otkrivanje govora mržnje na društvenim mrežama pomoću strojnog učenja : završni rad - Čorak, Fabijan (F. Čorak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U jeku razvoja Interneta podstrek dobivaju i nepoželjeni oblici komunikacije, izmedu ostaloga govor mržnje. Automatizaciji njegova otkrivanja pristupili su brojni znanstvenici s područja obrade prirodnog jezika i strojnog učenja. U obzir uzimaju mnogobrojne značajke i primjenjuju različite modele s uglavnom solidnom, no ne i idealnom ucinkovitošću. Ovaj rad eksperimentalno pokazuje da model treniran na jednom skupu podataka teško daje dobre rezultate na ulazu iz drugog, nesrodnog skupa podataka. Bolji rezultati ostvarivi su uz prilagodbu okružju treniranjem na prikladnim podatcima.