Identifikacija promijenjenih slika postavljenih na društvene mreže primjenom perceptivnih algoritama sažimanja slika : diplomski rad - Drmić, Andrea (A. Drmić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu procijenjena je robusnost perceptivnih algoritama sažimanja koji se primjenjuju na slikama. Algoritmi za sažimanje slika se često koriste za različite ciljeve, kao što su pretraživanje i pronalaženje slika, pronalaženje sličnih slika, pronalaženje duplikata i gotovo duplikata u velikom skupu slika itd. U ovom istraživanju algoritmi sažimanja slika su ispitani za identifikaciju slika na Internetu. Stoga je cilj bio ocijeniti najpopularnije perceptualne algoritme za sažimanje slika s obzirom na sposobnost praćenja i prepoznavanja slika na Internetu i popularnih društvenih mreža. Temeljni kriterij za evaluaciju algoritma sažimanja je rosbusnost. Algoritam sažimanja je robusan ako može prepoznati originalnu sliku na osnovu vidljivih promjena slike, kao što su promjena veličine, promjena boje i kontrasta, umetanje teksta, vrtlog itd. Također, robusan algoritam sažimanja prati i prepoznaje slike jednom kada su postavljene na popularnim društvenim mrežama kao što su Instagram, Facebook i Google+. Da bi se procijenila robusnost perceptualnih algoritama sažimanja, pripremljena je baza podataka slika i izvršene su različite modifikacije slika. Za usporedbu robusnosti algoritama raspršivanja, preciznost, opoziv i F1 mjera se izračunavaju za svaki konkurentni algoritam. Dobiveni rezultati procjene snažno potvrđuju da je P-hash narobusniji perceptivni algoritam sažimanja.