PP filtri sa strujnim prijenosnicima druge generacije s niskom osjetljivošću i niskim šumom u integriranoj tehnologiji : diplomski rad - Emanović, Edi (E. Emanović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je prikazan postupak projektiranja i analize pojasno-propusnog filtra četvrtog reda (PP4) aproksimacije po Chebyshevu. Filtar je izveden u integriranoj tehnologiji I3T80 (AMS 0,35 µm) koristeći strujne prijenosnike druge generacije. Za sve potrebne analize i simulacije tokom projektiranja filtra korišteni su "Pspice" i ''Cadence Virtuoso'' programski alati. Uloga električnih filtara je da odvoje pojedine frekvencije iz cjelokupnog spektra signala uz što manje izobličenje i šum. Analogni aktivni filtri u strujnom režimu rada su pogodni za visoke brzine rada, niski šum i nisku osjetljivosti na tolerancije pasivnih komponenata što ih čini primjenjivim za integriranje. Integriranjem ovakvih sklopova postižu se još bolja svojstva prilikom rada u realnim uvjetima zbog činjenice da se komponente mogu bolje upariti. Uz električnu izvedbu filtra napravljen je i layout koji omogućuje dodatne post-layout simulacije uzevši u obzir sve parazitne elemente koji se pojavljuju u realnoj izvedbi. Korištenje realnih strujnih prijenosnika (CCII) za izvedbu integratora s negativnom povratnom vezom u svrhu realizacije filtra neidealnosti CCII su se pokazale kao izvor problema. U ovom radu također su definirani uvjeti koje realni CCII treba zadovoljiti da bi filtar bio izvediv. Rezultati simulacija realnog rada sklopa pokazuju dobro poklapanje s teoretskim analizama što omogućuje stvarnu izvedbu sklopa u siliciju. Na kraju je pomoću Monte Carlo analize pokazano kako realizacija filtra s negativnom povratnom vezom ima manju osjetljivost na tolerancije pasivnih komponenata u području propuštanja. Realizacija s povratnom vezom također posjeduje reducirani termički šum na izlazu filtra.