Poboljšanja u optimizaciji zračnog sučelja mobilnih mreža : diplomski rad - Draženović, Snježana (S. Draženović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Održavanje i unapređivanje mobilnih mreža povlači potrebu učestalog testiranja i optimizacije parametara. Najčešći način ispitivanja korisničkog iskustva i ispravnog rada baznih stanica je provođenje mjerenja klasičnim cestovnim vozilom. Iako se ovim načinom prikupljaju relevantni podaci o korisničkom iskustvu te se omogućava pregled rada bazne stanice kao i okolišnih čimbenika javlja se ograničenje mjerenja na određena područja. Područje visokih stambenih i poslovnih zgrada kao i raznih kulturnih i sportskih objekata klasičnim cestovnim vozilom nisu dostupni stoga se javlja ideja izrade sustava mjerenja radiofrekvencijskih parametara pomoću bespilotne letjelice. Korištenjem ovog sustava smanjuju se troškovi testiranja i omogućuje se stvaranje šire slike korisničkog iskustva u svrhu brže i učinkovitije optimizacije. Praktični dio ovog rada analizira rezultate mjerenja klasičnim ispitivanjem pomoću bespilotne letjelice ukazujući na razliku pojedinih parametara.