Generiranje realističnih podataka za treniranje modela dubokog učenja : diplomski rad - Čerić, Paolo (P. Čerić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu ispitali smo mogućnosti treniranja Faster R-CNN duboke neuronske mreže nad generiranim podacima kroz slučaj detekcije i klasifikacije znakova na ispisanim računima. Fokus rada bio je na analizi stvarnih podataka te implementaciji sustava za njihovo automatsko generiranje. Analizom rezultata ustanovljena je visoka sličnost generiranog i stvarnog skupa podataka po pitanju mogućnosti lokalizacije znakova, dok je kod klasifikacije uočen znatniji data mismatch odnosno veća razlika generiranog i stvarnog skupa podataka. Predloženo objašnjenje tog problema jest manjak određenih fontova u generiranom skupu podataka, odnosno neki su fontovi prisutni samo u stvarnom skupu, no ne i u generiranom.