Mandelbrot kao karta Julijinih atraktora kroz paralelno programiranje : završni rad - Drašković, Barbara (B. Drašković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Fraktali su samoslični objekti ne cjelobrojne dimenzije. Algebarski fraktali dobiju se iteracijom kroz odgovarajuću formulu u kojoj je izlaz iz formule ulaz u novu iteraciju. Brojevi za koje se ispituje pripadnost fraktalu mogu konvergirati ili divergirati. Ako konvergiraju unutar su skupa algebarskog fraktala. Ako divergiraju izvan su skupa. Granica između točaka koje divergiraju i konvergiraju ima fraktalnu dimenziju. Ako je početna konstanta za Julijin skup dio Mandelbrotovog skupa, brojevi kojima točke Julijinog skupa konvergiraju mogu se izračunati. U radu se za sve Julijine skupove provjerava konvergiraju li k tim točkama i na taj način se iscrtava Mandelbrotov fraktal. U radu je i eksperimentalno pokazano da svi Julijni skupovi čija početna konstanta pripada Mandelbrotovom skupu imaju jedan atraktor (nađen na pozitivnom dijelu apscise) čija je apsolutna vrijednost manja od jedan. Zbog enormne količine izračuna problem se rješava kroz paralelno programiranje uz OpenCL. Grafička kartica koristi se kao akcelerator jer ima više izvršnih jedinica koje rade sa SIMD vektorskim jedinicama. Na svakoj izvršnoj jedinici u jednom ciklusu se izvršava jedna radna skupina koja dijeli lokanu memoriju. Svakoj radnoj jedinici grafička kartica pristupa preko globalnog ID-a. Nad podacima se izvršava isti niz operacija, odnosno kernel. Kernel stvaramo nakon što smo uspostavili komunikaciju s platformom, pa s uređajem, stvorili kontekst, stvorili red naredbi i povezali ga s uređajem i kontekstom, stvorili CL program i povezali ga s uređajem i kontekstom te ga kompajlirali. Kernel pokrećemo povezujući ga s redom uređaja na kojem ga želimo pokrenuti. Po završetku izvođenja rezultat se može upisati u izlazni argument koji je predan pokazivač prilikom poziva kernelu. Ovim pristupom smo pospješili brzinu analize ovog kompleksnog problema.