Stacionarne prilike na prijenosnom elektroenergetskom vodu : završni rad - Drakšić, Tomislav (T. Drakšić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisana problematika određivanja naponski i strujnih prilika na prijenosnim vodovima elektroenergetskog sustava. Kao preduvjet rješavanja tog problema, opisane su konstante voda pomoću kojih se definiraju električne prilike na vodu u svim pogonskim slučajevima. Kroz prijenosne jednadžbe opisana su sva karakteristična stanja (opterećenje karakterističnom impedancijom, prazni hod, kratki spoj) i objašnjene strujno naponske prilike za navedena stanja. Na primjeru tri karakteristična nadzemna voda naponskih razina 110, 220 i 400 kV proveden je proračun svih osnovnih parametara te su izračunate naponske i strujne prilike za navedena karakteristična stanja.