Izvedba optimiranog JPEG dekodera koristeći ARM NEON naredbe : završni rad - Čavrag, Matija (M. Čavrag, 2016)
Sažetak na hrvatskom: IZVEDBA OPTIMIRANOG JPEG DEKODERA KORISTEĆI ARM NEON NAREDBE JPEG format predstavlja metodu sažimanja slike s gubitcima koji su prihvatljivi i ne utječu puno na kvalitetu slike. Vrlo je često korišten i podržan od strane različitih aplikacija za obradu i prijenos multimedijskog sadržaja. Zbog toga što je to vrlo raširen format potrebno je omogućiti što efikasnije i brže izvođenje kompresije/dekompresije. Jedna od mogućnosti optimiranja je NEON arhitektonsko proširenje na novijim ARM procesorima. Rad se temelji na optimiranju JPEG dekodera koristeći NEON proširenje. Napravljen je pregled osnovnog načina rada JPEG dekodera i funkcija koje se izvode u aplikaciji te pregled NEON instrukcijskog seta i pripadnih registara. Optimiranje je napravljeno u dvije faze: optimiranje postojećih funkcija određenim preinakama te optimiranje koristeći ugrađene funkcije NEON proširenja u programskom jeziku C. Poseban naglasak je stavljen na optimiranje i važnost članova IDCT-a te shvaćanje Huffmanovog dekodiranja i konverzije boja.