Ograničavanje posljedica akcidenata gubitka hladioca iz bazena za istrošeno gorivo korištenjem sprej mlaznica : diplomski rad - Đaković, Josip (J. Đaković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Bazen za istrošeno gorivo nuklearne elektrane je robusna struktura, projektirana da izdrži velika seizmička naprezanja. Nakon terorističkih napada 11. rujna i akcidenta u nuklearnoj elektrani Fukushima, posebna pozornost je usmjerena na procjenu sigurnosti te donošenje mjera za ublažavanje eventualnih akcidenata vezanih s bazenom za istrošeno gorivo. Jedna od značajnijih mjera je ugradnja sprej mlaznica koje bi u slučaju akcidenta gubitka hladioca prolongirale ili spriječile pregrijavanje goriva te posljedično ispuštanje radioaktivnosti. U radu je modeliran bazen za istrošeno gorivo NE Krško i sustav sprej mlaznica, za koji postoje planovi implementacije. Procijenjena je efikasnost spreja u ograničavanju porasta temperature goriva za trenutnu konfiguraciju bazena. Proračuni su provedeni pomoću programskog koda MELCOR koji je razvijen za analize teških akcidenata u nuklearnim elektranama.