Heterogeni sustav baza podataka : diplomski rad - Dončević, Juraj (J. Dončević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je proučiti pojmove vezane uz heterogene sustave baza podataka koji rade nad relacijskim bazama podataka. Kao rezultat istraživanja predstavlja se idejni model arhitekture, te prototipna implementacija takvog sustava u obliku programskog proizvoda. Implementirani sustav omogućava rad nad relacijskim bazama proizvođača PostgreSQL i MySQL. Sustav je ostvaren u razvojnoj okolini IntelliJ IDEA 2017 Community Edition koristeći programski jezik Java 8. Za implementaciju su korištene programske knjižnice: Apache Metamodel, Apache JEXL 3, JGraphT, JDiagram i ANTLR 4.