Estimacija stanja napunjenosti baterijskog paketa u električnom automobilu : diplomski rad - Crnov, Ivan (I. Crnov, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ideja ovoga diplomskog rada bila je pronaći što bolju metodu estimacije stanja napunjenosti baterije u električnom automobilu te ju implementirati. Razmatrane su razne metode, npr. naponska metoda, metoda brojanja coulomba, Kalmanov filtar. Zbog svoje kompleksnosti Kalmanov filtar se nije uspio implementirati te se na kraju implementirana metoda brojanja coulomba. Za što točnije mjerenje vrijednosti struje razvijena je i posebna pločica. Pločica pad napona na shuntu pojačava petnaest puta kako bi se što više otklonile smetnje prilikom mjerenja. Probleme pri implementaciji ove metode stvarale su elektromagnetske smetnje pri uključenju vozila. Smetnje su otklonjene izmicanjem pločice i arduina iz kutije gdje se nalazio shunt, i uzemljenjem oklopa kabela koji je povezivao pločicu i shunt. Za daljnji razvoj predloženo je modificiranje metode brojanja coulomba tako da se koriste i naponske karakteristike punjenja i pražnjenja baterije.