Zaštita kontrolnih veza u programski upravljanoj mreži : završni rad - Čilić, Ivan (I. Čilić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljana mreža predstavlja moderan pristup upravljanja mrežnim uređajima, razdvajajući njihove podatkovne i kontrolne funkcije. Kontrolne funkcije preuzima udaljeni upravljački uređaj, a kontrolne veze između upravljačkog i mrežnih uređaja postaju nužne za podešavanje rada mreže. U ovom radu je izveden i demonstriran mehanizam zaštite kontrolnih veza pomoću proaktivno postavljenih rezervnih puteva između upravljačkog uređaja ONOS i mrežnih uređaja, dok se kontrolne veze zasnivaju na specifikaciji OpenFlow. Pokazano je da se, uslijed kvara na primarnom putu, aktivacijom rezervnog puta omogućuje neometana razmjena kontrolnih poruka, a samim time i ispravan rad mreže.