Planiranje radiofrekvencijskih sustava zemaljske digitalne televizijske mreže druge generacije : diplomski rad - Crnogorac, Luka (L. Crnogorac, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Uvođenje standarda zemaljske digitalne televizije prve generacije (DVB-T), tj. proces digitalizacije analogne televizije uvelike je doprinio efikasnijem iskorištenju frekvencijskog spektra i poboljšanom pokrivanju televizijskim signalom. Nakon što su iscrpljene sve mogućnosti i varijante prve generacije, krenulo se na razvoj druge generacije. U drugoj generaciji proširen je skup parametara koji se mogu koristiti prilikom projektiranja mreža, kao što su vrsta modulacije, omjeri kodova, zaštitni intervali. Za evaluaciju dizajna mreže koriste se opisani proračuni jačine električnog polja, razine interferencije te odnos signal/šum. Projektiranje radiokomunikacijskih mreža odvija se u nekoliko faza te postoje tri uobičajena načina realizacije projekta (klasični, prototipni, spiralni). Kao praktični dio rada projektirana je DVB-T2 mreža na području Republike Hrvatske. Određeni su svi potrebni parametri za proračune jakosti električnog polja, interferencije i odnosa signal/šum te je izračunat postotak stanovništva Republike Hrvatske pokriven zadovoljavajućom razinom televizijskog signala. Kartografski je prikazan proračun pokrivanja i utjecaj različitih zaštitnih intervala na interferenciju.