Sustav za optičku podvodnu komunikaciju : završni rad - Crnčić, Darjan (D. Crnčić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Optička komunikacija javlja se kao alternativna tehnologija u područjima primjene u kojima se zbog određenih razloga, kao što su elektromagnetske smetnje ili loša propagacija valova, ne mogu upotrebljavati uobičajene radijske tehnologije. Svrha ovog završnog rada je opis, razvoj i primjena jednog takvog sustava predviđenog za komunikaciju pod vodom. Sustav se sastoji od analognog odašiljača i analognog prijemnika te ugradbenog sustava predviđenog za interpretaciju i odašiljanje podataka. Kao optički izvor koriste se svjetleće diode, a kao optički prijemnik fotodiode.