Deidentifikacija lica preinačenim postupkom k-istih lica upotrebom karakterističnih točaka lica : diplomski rad - Crnac, Matej (M. Crnac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se problemom deidentifikacije lica. Razvijen je program koji radi deidentifikaciju preinačenim postupkom k-istih lica te koristi karakteristične točke lica. Predstavljene su tri metode za računanje udaljenosti između dva lica, a metoda temeljena na određenim udaljenostima se pokazala kao najbolja. Uz to je napravljena i klasifikacija spola kako bi deidentifikacijom osoba ostala istog spola. Razvijena metoda deidentifikacije računa udaljenost lica od svih lica iz galerije slika, te zatim, ovisno o parametru k, radi zamjenu dijelova lica s tom ili više slika. Na kraju su se rezultati ispitali testiranjem na ljudima koje je pokazalo dobre rezultate kao i moguća poboljšanja.