Detekcija anomalija u okruženju velikih podataka : diplomski rad - Dundović, Ivan (I. Dundović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Anomalije su pojave koje su neobične i odstupaju od zakonitosti, pravila i uobičajenog. Detekcija anomalija ima primjenu u mnogim područjima, između ostalog i u kontekstu detekcije prijevara. U okruženju velikih podataka otvaraju se novi problemi koji se ne mogu riješiti primjenom tradicionalnih alata i tehnologija. Primjenom tehnologija za rad s velikim podacima, poput Apache Sparka, mnogi takvi problemi postaju rješivi i otvaraju se nove mogućnosti za detekciju anomalija. Prije svega, omogućuju obradu puno veće količine podataka i samim time pružaju više znanja o podacima. U radu je napravljena detekcija anomalija nad podacima o telefonskim pozivima koristeći Apache Spark. Za detekciju anomalija korištene su dvije metode: z-ocjena i algoritam k-srednjih vrijednosti. Osim Apache Sparka koji je korišten za obradu podataka i detekciju anomalija, korišten je programski jezik R za vizualizaciju i analizu konačnih rezultata.