Sustav za razmjenu elektroničkih računa : diplomski rad - Cerovec, Matija (M. Cerovec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: E-poslovanje je oblik organizacije poslovanja koji obuhvaća poslovne transakcije i razmjenu informacija koje se izvode upotrebom ICT-a između sudionika u poslovnom procesu. Postoji više XML-formata za zapis e-računa, a u Hrvatskoj je predložen format UBL 2.1. Taj format je korišten i u ovom radu. Izgrađeni sustav za razmjenu e-računa zasnovan je na modelu četiri strane i omogućava pohranjivanje, pregledavanje te slanje i primanje e-računa. Sustav čine dva podsustava: informacijski posrednik (IP) i središnji registar. Komunikacija između korisnika i IP-a izvedena je web-aplikacijom dok je komunikacija unutar središnjeg dijela sustava izvedena web-uslugama. Za implementaciju poslovne logike korišten je oblikovni obrazac MVC i radni okvir Laravel pisan u jeziku PHP.