Modeliranje supojavljivanja semantičkih oznaka uvjetnim slučajnim poljima : diplomski rad - Čaušević, Denis (D. Čaušević, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Uvjetna slučajna polja su diskriminativni probabilistički grafički model strojnog učenja s mnogim primjenama u klasifikaciji strukturiranih podataka. U ovom radu primjenjuju se za rješavanje problema semantičke segmentacije. Ostvarivanje zadovoljavajućih performansi kod semantičke segmentacije zahtijeva modeliranje supojavljivanja semantičkih oznaka. Implementirani sustav modelira spomenute relacije pomoću dva uvjetna slučajna polja. Prvo polje koristi binarne potencijale naučene od strane konvolucijske neuronske mreže za modeliranje dvije vrste susjedstava – „okruženje“ i „iznad/ispod“. Drugo polje je gusto povezano, te koristi Gaussove binarne potencijale definirane nad vektorom boja i pozicijama piksela, kako bi poboljšalo segmentacijski rezultat prethodnog uvjetnog slučajnog polja. Implementirani model evaluiran je na standardnim skupovima u području razumijevanja urbanih prometnih scena (Cityscapes i KITTI).