Projektiranje širokopojasnog niskošumnog pojačala : završni rad - Dobrijević, Dominik (D. Dobrijević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrazložena je uporaba niskošumnih pojačala u radio-komunikacijskim primjenama. Predstavljene su mjere određivanja kvalitete pojačala. Korištenjem stečenog znanja određene su ciljane vrijednosti parametara projektiranog pojačala. Osmišljena je metoda dobivanja širokopojasnog niskošumnog pojačala, čiji je ključni dio dodatak otporničke povratne veze. Korištenjem računalnog simulatora elektroničkih sklopova finalizirana je shema pojačala i odabrane su realne komponente. Na temelju tih komponenata projektirana je tiskana pločica. Karakteristike završenog pojačala izmjereni su u laboratoriju, i uspoređene sa simuliranima. Konačno, performanse pojačala evaluirane su korištenjem moduliranog WCDMA signala.