Modeliranje i analiza kaskadnog sustava hidroelektrana modelom PLEXOS : diplomski rad - Baraba, Stipe (S. Baraba, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom je obuhvaćena optimizacija rada sustava hidroelektrana koji u sebi sadrži različite varijante objekata. Odabran je kaskadni sustav kao najsloženiji sustav hidroelektrana. Nakon postavljanja optimizacijskog problema, odabran je programski alat PLEXOS kao pomoć u pronalaženju rješenja. Kao primjer kaskadnog sustava hidroelektrana za razmatranje uzet je sliv rijeke Cetine. U suradnji s kolegom iz HEP-a, napravljen je model sliva Cetine. Sam model kao i određeni podaci korišteni u njegovoj izradi, povjerljive su prirode i nisu dostupni u ovome radu. Kroz model su različitim metodama analizirani različiti scenariji poput utjecaja hidroloških prilika te izgradnje nove hidroelektrane na proizvodnju električne energije.