Primjena proširene stvarnosti u sustavu dojave i upozoravanja u kriznim situacijama : diplomski rad - Vidović, Domagoj (D. Vidović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Proširena stvarnost kao pojam postoji već više od 50 godina, ali bez obzira na to većina ljudi nije čula za njega do prije nekoliko godina. Proširena stvarnost postala je popularna u javnosti radi napretka u tehnologiji, posebice mobilnih uređaja i njihovih komponenata. Uređaji imaju potrebnu snagu za izvršavanje kalkulacija direktno na samom uređaju. Osnovna ideja proširene stvarnosti jest staviti neke dodatne informacije na samu stvarnost. Na prvu bi to moglo zvučati kao dodavanje informacija preko zaslona sa tražilom kamere, ali proširenje ne mora biti isključivo vizualno. Zvuk, njuh i dodir također mogu proširiti stvarnost. Za implementaciju takve ideje potrebni su uređaji poput zaslona, uređaja za izvršavanje kalkulacija, uređaja za unos komandi i uređaja za praćenje. Kamera i razni dodatni senzori se mogu dodati ukoliko je potrebno proširiti mogućnosti. Postoji gotov proizvod koji je uspješno pokrenut, Cap.Cap, napravljen od strane OptimIT-a, kompanije iz Zagreba. Crisis Event Manager (CEM), aplikacija koja je napravljena u svrhu ovog diplomskog rada, je manji dio tog cijelog proizvoda. Cap.Cap je sustav za slanje obavijesti i upozorenja u kriznim slučajevima. Cap.Cap koristi CAP, XML baziran protocol za distribuciju obavijesti. CEM je aplikacija proširene stvarnosti koja korisniku omogućuje pregled raznih događaja oko njega. Osnova ideja jest pokrenuti aplikaciju i njezin pregled proširene stvarnosti, kada se otvara zaslon sa tražilom kamere. Korisnik usmjerava uređaj u određenom smjeru i vidi sve događaje na toj liniji usmjeravanja. Ukoliko korisnik usmjeri uređaj prema sjeveru i tamo postoji neki događaj, na primjer 5 kilometara iznad korisnika, on će vidjeti ikonu događaja kao i samu udaljenost od njega. Osim tog pregleda, moguće je još vidjeti mapu sa svim događajima, listu događaja sa informacijama o njima te aktivne spasilačke timove zadužene za određena područja.