Optimalno tehničko rješenje priključka elektrane na srednjenaponsku mrežu : završni rad - Curić, Ivan (I. Curić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Pri svakom priključku elektrane na elektroenergetsku mrežu potrebno je ispuniti zakonom propisane regulative, te uskladiti strategiju razvoja sa zahtjevima tržišta. Glavni pravni spis koji to propisuje je „elektroenergetska suglasnost“. Način priključenje elektrane na mrežu ovisi o strukturi distribucijke mreže. Dakle, sam priključak nove elektrane se mora uskladiti sa već postojećim stanjem. Treba se i uskaladiti priključak sa tehničkim uvjetima, tj. bitna je vrsta elektrane koju priključujemo, njezina priključna snaga te lokacija. Uz to, potrebno je zadovoljiti uvjete za paralelni rad. Vrlo bitna stvar je proračun tokova snaga jer se energiju ne može skladištiti. Bitno je da mreža ne bude preopterećene ni podopterećenja. Također, proračun struja kratkog spja ukazuje što se sve može dogoditi u sličaju kvara na mreži. Na kraju, potebno je isprojektirati svu zaštitu, jer time pospješujemo sigurnost samog sustava, ali i osoblja koje je zaduženo za njegovo održavanje.