Elektroencefalografsko pojačalo : diplomski rad - Burić, Ana (A. Burić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Živčani sustav predstavlja jedan od važnijih sustava u ljudskom tijelu te je njegovo zdravlje od iznimne važnosti za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. U ispitivanju funkcionalnosti živčanog sustava, te kao najučestalija i najbolja metoda otkrivanja epilepsije, koristi se elektroencefalograf (EEG), koji mjeri napone mozga pomoću elektroda koje su postavljene na glavu ispitanika. Rezultat ispitivanja pomoću EEG-a naziva se elektroencefalogram te predstavlja snimku moždanih valova. Elektroencefalogram može biti narušen uslijed raznih smetnji. Kako bi se učinak smetnji otklonio ili ublažio koriste se različita pojačala koja se spajaju u kaskadu. Blok shema pojačala sastoji se od dijelova kroz koje je potrebno proći kako bi se uklonile sve smetnje i kako bi se pojačao signal potreban za formiranje rezultata. Dijelovi blok sheme pojačala su: RFI filtar, instrumentacijsko pojačalo, visokopropusni filtar, neinvertirajuće pojačalo, niskopropusni filtar, programabilno pojačalo, nakon čega slijedi analogno-digitalna pretvorba, koja rezultira nastankom digitalnog signala.